"A tej a csecsemők élelmiszere, a felnőttek pedig nem tudják kellőképpen megemészteni.
Sem evolúciós, sem táplálkozástudományi szempontból nem nehéz bizonyítani, hogy mindennemű tej az újszülöttek, illetve az állatkölykök eledele. Corina Zugravu táplálkozási szakember azt mondja, hogy a tej szerkezete kimondottan a kölykök számára alakult ki, tekintve hogy telített zsírsavakat és koleszterint tartalmaz, amelyek javasoltak egy újszülöttek számára, viszont a felnőttek esetében nem.
Nem szabad viszont megfeledkeznünk az ember alkalmazkodási képességeiről sem. Évezredek óta folyamatosan fogyasztjuk a tejet, és ez az állandó fogyasztás hozzásegített, hogy a szokásainkat is igazítsuk. Toleranciánk és alkalmazkodási képességünk a szokásainktól is függnek: például a pásztoroknál, vagy más olyan csoportoknál, ahol gyerekkortól kezdve megszakítás nélkül fogyasztanak tejet, a laktózérzékenység szinte egyáltalán nem létezik.
Vannak azonban esetek, amikor nem tudjuk könnyen emészteni a tejet. „Ha a tejben levő zsírok finoman oldottak, és könnyen emészthetőek, problémák léphetnek fel a fehérjék peptikus emésztésével kapcsolatban” – mondja a nutricionsita. „A tejet a laktáz enzim emészti meg, amely nagyon kis mennyiségben található meg a bélben. Ez az enzim nagyon érzékeny, és egy fertőzés vagy alkoholizmus esetében ideiglenesen vagy akár véglegesen eltűnhet.”
A felnőttek esetében ha hosszabb ideig kimarad a tejfogyasztás, visszatéréskor problémák léphetnek fel, mivel a laktáz működése elenyésző, ha nem iszunk tejet. Ez esetben a gyógymód igen egyszerű: folyamatosan növelt adagokkal kell visszatérni a fogyasztáshoz."
részlet innen: http://think.transindex.ro/?p=6118